Chokladgranola

Ni vet väl att forskarna har tagit fram att choklad är en riktigt boost för din hjärnaktivitet och därför är det bra att starta dagen med choklad om du har en viktig och lång dag framför dig?

Nu pratar de ju såklart inte om någon mjölkchoklad, utan choklad som är rik på kakao och som inte innehåller en massa tillsatser och annan skit.

Forskningen visade också att choklad har en positiv effekt på ditt minne, har du en tenta eller en viktig presentation framför dig kan det vara en bra idé att äta lite choklad innan. Choklad är också bra mot minnesförlust hos äldre, så bara det är ju en bra anledning till att äta lite mer av den bruna läckerheten.
 
Men varför äta choklad till frukost? En studie från Wolfson Medical Centre i Israel har kommit fram till att sötsuget minskar och dina carvings avtar om du äter en ordentlig frukost och avslutar med någonting sött, till exempel choklad. Du kan också känna dig gladare och få en bättre dag om du börjar den med lite choklad. Det innehåller nämligen ämnet serotonin som påverkar ditt humör positivt.
 
Choklad är också perfekt för dig som alltid känner dig trött och seg på morgonen. Teobrominet i chokladen ger dig en energikick.
 
Dessa nyheter är helt fantastiska för alla oss chokladälskare där ute, men tyvärr handlar det inte om en kladdig chokladkaka till frukost utan en bit 95-procentig mörk choklad. Nästan lika gott.

Källa: Lifehack

Jag hittade ett recept på en kakaogranola med salta mandlar hos PT-Fia i våras som jag gjorde en egen variant utav och det visade sig bli min nya drog. Jag har den till allt. Jag toppar min yoghurt/kvarg med den, jag toppar min gröt med den och jag toppar till och med min bananpannkaka med den. Den är gudomlig! 

Jag tog lite utav det som fanns hemma, vilket resulterade i:

  • 4 dl fiberhavregryn
  • 1/2 dl chia frö
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl salta mandlar, grovhacade
  • 2 dl naturella hasselnötter, grovhackade
  • 1 90% chkladkaka, 100 g, finhackad
  • 1 msk flytande honug
  • 1-2 msk kokosolja
  • ca 3 msk vatten
  • 1-2 nypor flingsalt
  • frystorkade hallon

Jag rörde ihop allt ordentligt och la det på ett bakplåtspapper på en plåt. Jag gräddade det i ugnen på 120 grader i ca 1 h och 20 min. Då stängde jag av ugnen och lät plåten stå kvar tills ugnen hade svalnat helt, då blir den väldigt knaprig och ordentligt rostad. När granolan svalnat så toppa med frystorkade hallon.

Den här granolan är fantastisk att toppa frukostskålen med och då tydligen en riktig boost.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s