Zucchinibröd

Godmorgon lördag!

SÅ härligt med helg.

Något bland det bästa jag vet på helgen, är att få fixa en frukostbricka med extra god frukost som jag sedan tar med mig tillbaka in till sovrummet. Att få Pussa min sambo på pannan och säga ”frukosten är serverad”. Se hans leende och sedan krypa tillbaka in under täcket, bredvid honom. Äta i lugn och ro, slå på nyhetsmorgon och sedan kanske slumra en liten stund till innan vi tar tag i dagen.

FD3C0B42-7B50-40B4-971C-299AC1242322C6449649-056E-412E-929B-A2CC07D999A1

Tidigare i veckan bakade jag en hel långpanna med zucchinibröd och det blev jätte gott faktiskt. Receptet jag utgick ifrån kom från Mitt kök, men jag gjorde om lite granna.

Till ca 20 bitar behöver du:
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • ½ dl rapsolja
  • 5 dl grovt riven zucchini
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1-2 dl russin
  • 14-15 dl vetemjöl (jag ersatte ungefär hälften med grövre mjöl och fick då tillsätta lite mer. Kom ihåg att det blir mycket vätska från zucchinin).
  • 1 ägg
  • 1 dl solroskärnor att garnera med

Gör såhär:

  • Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vatten (37 grader), blanda i salt, sirap, olja, riven zucchini, pumpakärnor och russin. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa i 30 minuter under en handduk.
  • Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta ihop degen till en rund bulle. Lägg degen på ett bakplåtspapper och kavla ut tills den har samma storlek som en långpanna.
  • Flytta över hela bakplåtspapperet med degen till långpannan. Lägg över handduken igen och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  • Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla degen med ägget, strö över solroskärnorna. Markera bitarna genom att skåra med en vass tandad kniv. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
  • Ta ut plåten och flytta över brödet med bakplåtspapperet till ett galler. Lägg en bakduk över brödet och låt det svalna.

img_4758

Supergott att servera ljummet med ost och smör eller som jag gjorde imorse, med skivat ägg, kaviar och örtsalt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s