Cookie-dough-tryfflar

Godmorgon!

Jag vaknar upp hos mina svärföräldrar. De är iväg på semester, min sambo har semester så därför har vi lånat deras hus den här veckan, för att komma hemifrån och koppla av. Jag har dock inte semester, utan jobbar härifrån men att få komma hemifrån ibland känns nästan lite som semester.

Jag försöker kliva upp tidigt och arbeta undan så att vi sedan kan njuta av Bohuslän när det är som vackrast.

Hela veckan har vi varit lite sugna på att baka något. Att fika hör ju liksom lite till när man har semester av någon anledning.. Dessa proteinrika cookie-dough-tryfflarna står högt upp på min önska-bak-lista.

Att hitta tid till att baka är verkligen något jag uppskattar. Det får mig att må bra. Inte bara när man får slicka ur bunken, utan hela grejen med

att få sätta på favorit musiken och skapa något.

Jag har fått upp ögonen för Leila Lindholms program Leilas supermat där hon lagar och bakar god och nyttig mat och efterrätter. Detta receptet innehåller en så otippad ingrediens som kikärtor, vilket låter lite skrämmande, men det är faktiskt något bland det godaste jag bakat.

Till 25 stycken cookie-douh tryfflar behöver du:

  • 1 burk (410 g) kikärtor
  • 3 msk honung
  • 1 msk kokossocker
  • 4 msk mandelsmör
  • ½ krm bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 75 g mörk choklad, 80%, hackad
  • 1 tsk nystött kardemumma

Överdrag:

  • 100 g mörk choklad
  • Gör såhär:


    Skölj kikärtorna väl och häll bort spadet. Mixa dem sedan tillsammans med honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt i en matberedare eller med en stavmixer. Rör tillsist ner mandelmj och grovhackad choklad och blanda om med handen eller en slev, ej mixer. Rulla degen till bollar med lätt fuktade händer och lägg på en plåt. Ställ in plåten i frysen för att stelna. Under tiden smälter du mörk choklad i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller sked, toppa med lite flingsalt innan chokladen stelnar och försvara bollarna i frysen. Det går även bra i kylen.

    Annonser

    2 reaktioner till “Cookie-dough-tryfflar

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com Logo

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

    Google+-foto

    Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

    Twitter-bild

    Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

    Ansluter till %s