Tankar kring ”fettisdagen”

Fettisdagen el. fet-tisdagen. Dagen som affärerna och bagerierna preppat för i flera veckor nu. Dessa bakverk som frestat oss bra länge. Dessa bakverk som skapar så otroligt mycket ångest hos en del. Varför? 

Jag fick ett mejl för ett tag sedan som på riktigt gjorde mig ledsen ” Hej! Jag har lidit av någon form av ätstörning och ortoexia hela sommaren samt lite nu. Jag tränar varje dag i veckan, förutom fredagar. Jag kämpar genom att bli helt frisk, men kan fortfarande inte äta ”nyyttiga saker” bland annat glass, semlor osv. Idag har min pappa köpt hem semlor, jag vill så gärna äta, men det känns så fel! Vad ska jag göra, äta semla eller inte? Jag kommer nog må så dåligt efter!”

Det borde vara såhär enkelt: Är du sugen på en semla, så äter du en semla, är du inte sugen så äter du den inte. Svårare än så behöver det väl inte vara? Uppenbarligen så är det inte så lätt för en del.

Jag själv har varit jätte sugen på semla länge nu, men har valt att spara min. Jag och min sambo slår två flugor i en smäll imorgon då det är alla hjärtans dag, då ska vi äta varsin semla och jag vet redan nu att jag kommer njuta ändå ut i fingertopparna. Jag kommer äta min semla, jag kommer njuta och jag kommer gå vidare. Det är ingen stor grej.

Och skulle det skapa sådan ånget som personen här ovanför beskriver så skulle jag verkligen rekommendera att söka hjälp. Ingenting ska behöva skapa sådan ångest och att ha en sådan relationen till det vi äter är inte sunt.

Likaväl som en ett enda träningspass inte gör oss vältränade kommer heller inte en semla göra oss tjocka.

Det handlar om helheten. De val vi gör varje dag. Låt inte en dag ta så mycket fokus. Ät en semla och NJUT!

3 reaktioner till “Tankar kring ”fettisdagen”

 1. Det är svårt!

  Du har ju själv tydligen varit jättesugen jättelänge. Varför har du inte ätit en tidigare då? Och idag på fettisdagen, och i morgon på alla hjärtans dag? Då hade du ju fått njuta ända ut i fingerspetsarna tre gånger i stället för bara en gång 🙂 Lika lite som att tre träningspass gör oss vältränade gör tre semlor oss tjocka. Är inte livet för kort för att inte kunna njuta av ett sådant fantastiskt bakverk som en semla tre gånger på ett helt år? Du gör väl semlan själv? Hemgjord mandelmassa är ju så mycket godare än köpevarianten! (I alla fall tyckte vi det när vi jämförde Garants mandelmassa med den vi gör själva.)

  Du skriver själv ”Är du sugen på en semla så äter du en semla”. Men uppenbarligen följer du inte ditt eget råd eftersom du inte har ätit trots att du varit sugen.

  Så hur ska man tänka? När är det okej att falla för suget och äta det där onyttiga som man vill ha? Hur ofta är det okej?

  Jag är inte ute efter att provocera, jag undrar ärligt hur man ska kunna hantera sådana här situationer. Och självklart handlar det inte bara om semlor. Det är tårtan på kalaset, kanelbullarna på kanelbullens dag, semlorna vid lucia, julgodiset vid jul, kakan vid fikat på jobbet, osv!

  Gilla

  1. Jag är inte mycket för grädde och att äta en semla om året är absolut fullt tillräckligt för mig och då vill jag att det ska vara ett speciellt tillfälle.
   Nej, jag gör inte min semla själv då jag anser att konditoriet gör ett bra jobb och jag har inte haft vägen förbi där, där har du en av anledningarna. Sedan så gör jag medvetna val. Hade jag varit SÅ sugen att jag hade velat haft en exakt just precis NU, då hade jag självlart gett mig iväg för att skaffa den där semlan, men jag kan kontrollera mitt sug och väljer mina tillfällen då jag vill att det ska vara något speciellt.

   När det är okej och inte kan ingen annan än du själv avgöra, det finns inga rätt eller fel, utan det är helt och hållet upp till dig!

   Gilla

   1. Tack för att du svarade 🙂 Hoppas jag någon gång kommer till samma punkt som du, att jag tycker det är så enkelt att bara äta det där goda vid några få tillfällen varje år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s