Havreknäckebröd

Alltså, hur tråkigt är det inte att vara sjuk? Min kraft har gått åt till att jobba (sitter med datorn i knät som en hösäck i soffan) och ta lugna hundpromenader de senaste dagarna. Jag tog mig även i kragen igår och slängde ihop en sats med hemgjort knäckebröd, då det nästan är så enkelt att man skäms. Det finns två favoriter och de bjuder jag på nedanför, vilket väljer du att baka till julbordet?
Variant 1:
  • 2 dl havregryn (går att byta ut mot valfri mjölsort)
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1 1/2 msk fiberhusk
  • 1 nypa salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 1/2 dl kokande vatten
Börja med att sätta ugnen på 160 grader Blanda sedan alla torra ingredienser och tillsätt olja och vatten.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt och om man vill så toppa med flingsalt eller örter. Skär upp brödet i önskad storlek på bitarna och grädda i mitten av ugnen i cirka en timma.
Variant 2:
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl hela linfrö
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • Flingsalt

Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter. Tryck sedan ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt, strö på flingsalt och grädda i mitten av ugnen ca 60 min, kan krävas längre beroende på ugn. 

 
Annonser

En reaktion till “Havreknäckebröd

  1. Pingback: Fars-dag-brunch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s