Svar på fråga kring viktnedgång

Om man ska komma igång med att gå ner i vikt har du nått speciellt tips? Vad ska man träna? Gåband, cykla, promenad? Träna på gymmet med vikter ?


Har man som mål att gå ner i vikt så tycker jag att man bör kombinera konditionsträning med styrketräning. Vid konditionsträning så förbränner du en hel del under pågående arbete. Regelbunden löpträning/raska promenader/cykling är en utmärkt fettförbrännare.

Många drar sig för styrketräningen och är rädda för att bli ”för stora” men här måste jag dra i bromsen!! Tung styrketräning gör dig inte stor! Utan tvärtom, det hjälper enormt mycket med förbränningen! Styrketräning är inte bara en stor kalorislukare utan påverkar din viloförbränning redan från dag ett, du förbränner alltså även under vila. Allteftersom tiden går kommer dina muskler också att växa och större muskler förbränner fler kalorier än små, och den effekten gäller under alla dygnets 24 timmar. Räkna med att varje kilo muskler ökar din förbränning med 20 kcal/dygn.

Så som sagt, en kombination mellan styrka och kondition är att rekommendera. Sedan måste man givetvis hitta sin grej. Många förknippar styrketräning med att lyfta skrot bland män stora som hus, där man kan känna hur testosteronet osar. Så är det inte! Det kan röra sig om styrketräning med egen kroppsvikt, lättare hjälpmedel såsom en pilatesboll, hantlar, gummiband eller TRX band. Så länge man hittar något som man känner är roligt och något som blir av så är det att komma en väldigt bra bit på väg. Sen ska man självklart ha med sig att ju högre belastningen är och ju hårdare träningen är, desto mer förbränner man givetvis.

När man väl kommit igång med sin träning så måste man också börja tänka på kosten. Ekvationer lyder: ät inte mer än vad du gör av med. Tänk att något  så enkelt kan vara så svårt… När man har som mål att gå ner i vikt så handlar 80% om kosten och resterande 20% om din träning. Så är det tyvärr.

Jag hör många som säger ”jag tränar tre gånger i veckan, men det händer bannemig ingenting på vågen” När jag sedan frågar vad de äter på en dag, så kommer vi ganska snabbt på vart problemet ligger.

Ät ren mat som är lagad från grunden. Uteslut ingenting från din kost och sätt inga förbud. Det ska vara gott och sunt att leva. Det du kan göra är att äta regelbundet, minska portionerna, sluta småäta och sluta äta massa skräp. Addera lite träning på detta och svårare än så är det inte.

 

IMG_2405 IMG_2406

Komplicera ingenting, utan hitta din grej och få det att funka. Kanske räcker det med ett räcke?

2 reaktioner till “Svar på fråga kring viktnedgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s