Helgsnacks – marinerade pepparkaksnötter

När du hör ordet fredagsmys, vad tänker du på då?

Det här med fredag och lördagsmys är ju något som mer eller mindre blivit obligatoriskt i de svenska hemmen. Det kopplas ihop med ätande av sötsaker, läsk och annat i soffan framför TVn. Man kopplar ihop en mysig stund med något gott att äta.

Placerar man en stor skål med chips eller lösgodis på bordet så är det jätte svårt att veta mängden man stoppar i sig. Vill du ha lite koll så ta istället en liten skål, välj dina favoriter och bestäm dig för att det får räcka. Mer behöver inte alltid vara bättre, visst?

Sen så finns det ju självklart alternativ som är bättre än andra. Färgglada fruktfat och smoothies är en riktig höjdare. Låt barnen vara med och skära frukter så lovar jag att de kommer uppskatta att få äta dem senare. Man kan doppa dem i smält choklad, det är en riktig höjdare.

Hur mycket kalorier innehåller då de olika alternativen per 100 g? 

  • Potatischip: cirka 520 kcal
  • Popcorn poppade: 390 kcal
  • Mjölkchoklad: 550 kcal
  • Gräddglass: 240 kcal
  • Ostbågar: 500 kcal
  • Jordnötter: 620 kcal

Det är säkert inget nytt att nötter innehåller mycket kalorier, men det är ändå ett bättre alternativ många gånger, I RÄTT MÄNGD! Man behöver inte äta så många för att känna att man blir mätt, de mättar såpass bra per kalori. Dessutom innehåller de en hel del bra fetter och antioxidanter, men välj då inte de saltade eller de smaksatta. Det är bättre att du tar de naturella och piffar till dem bäst du kan.

Marinerade pepparkaksnötter:

Välj valfria nötter, jag tog sötmandel, hasselnötter och valnötter, och placera dem i en ugnssäker form. Smält lite kokosolja som du blandar med pepparkakskrydda. Häll blandningen över nötterna och rör runt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter i 175 grader. Ät dem som de är som snacks eller toppa frukostskålen med dem, oavsett om du äter gröt, yoghurt, chiapudding eller liknande så lovar jag att de kommer sätta en guldkant på frukosten. 

IMG_2761 IMG_2765

 

Jag vill önska er en fin helg ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s