Träna din kropp för att den ska MÅ bra, inte SE bra ut

Idag är det exakt ett år sedan som jag råkade ut för en rid-olycka och hamnade som ett traumafall med nackkrage på akuten i Trollhättan. Jag blev inlagd under natten med beskedet att jag fått en fraktur i en nackkota. Som tur är hade de fel och jag skickades hem utan krage med en rejäl sträckning redan dagen därpå. Jag känner mig idag i stort sett helt återställd och jag måste erkänna att jag återhämtade mig oförskämt bra, redan från dag tre. Jag tror dels att jag har min skyddsängel att tacka, men också min hyfsat vältränade kropp.
Jag var ganska snabbt hos en sjukgymnast som gav mig grönt ljus till att börja med gummibands-övningar för att få igång cirkulationen så mycket som möjligt. Hon bedömde att jag hade en bra hållning och en god rörlighet så då gällde det bara att jobba vidare på detta, helst varje dag. Det gjorde jag och ett par månader senare kunde jag träna och leva precis som vanligt, det finns dock en övning som jag fortfarande inte klarar och det är helt vanliga, hederliga rygglyft, liggandes på mage. Jag har varit hos naprapat och tigger-punkt massör vid ett par tillfällen som båda menar på att jag har en hel del strama muskler, men att det är på rätt väg.
Jag önskar att detta verkligen kan vara en wake up call för många av er där ute. Idag är det så stort fokus på att få en så deffad kropp som möjligt, så låg fettprocent som möjligt och ju tydligare muskler du har, desto bättre är det. Eller…? Att ha stora muskler behöver nödvändigtvis inte betyda att du har en stark och hälsosam kropp, absolut inte!

Det känns som att vi har tappat fokuset lite. De allra flesta tränar idag för att få tonad kropp, stor rumpa och smal midja. Men vad händer med det här att man tränar för att må bra? För att orka med vardagen? För att sova bättre? För att känna mindre stress? För att få en bättre hälsa? När kom den här rumpan in i bilden och tog över?

Vi behöver inte träna för att se bra ut (det är bara en stor bonus som jag lovar att du kommer få på köpet) utan vi måste fokusera på att träna för att må bra och bygga upp en stark kropp från grunden som orkar med vardagen och allt som hör där till. Ibland inträffar oförutsägbara saker i livet och det är då vi kommer att tacka oss själva för allt arbete vi lagt ner. Vi måste lära oss att träna kroppen för att vi älskar den, inte för att vi hatar den. Att bara älska sin kropp när den är i ”perfekt form” är som att bara älska sina barn i de stunder de uppför sig som bäst.
Så strunta i osunda kroppsideal och träna för att få en kropp som är stark inifrån och ut. En kropp som orkar ställa upp för dig när livet inträffar.
Såhär såg det ut 1 september 2016, och de nedersta bilderna är tagna tidigare i år. Glad, frisk och med en kropp som orkar ta mig genom vardagen.
IMG_3182 IMG_3199
Fil 2017-02-27 13 01 01Marklyft

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s