Kokosdoftande morotssoppa

Då var det torsdag igen, vilket innebär sopp -och pannkaksdag! Nu när hösten börjar göra sig påmind så tycker jag att man är mer sugen på soppor och mustiga grytor. Tidigare i veckan gjorde jag kantarellsoppa av kantarellerna vi plockade i svärföräldrarnas skog i helgen och så gjorde jag även min favorit, nämligen den här morotssoppan.

Soppa är en underskattad måltid som oftast går snabbt att tillaga, det är ett billigt alternativ och det funkar oftast att frysa och plocka upp som matlåda. Gör dubbel sats och du har matlådor att fylla frysen med.

Kokosdoftande morotssoppa:
Till cirka fyra-fem portioner
▪️ 7 stycken mellanstora morötter
▪️ 1 gullök
▪️ 2-3 vitlöksklyftor
▪️ 1 röd urkärnad chili
▪️ 5dl vatten
▪️ 400ml kokosmjölk
▪️ salt
▪️ färsk timjan
▪️ färsk persilja
▪️ bacon (om man vill)
Börja med att mäta upp 5dl vatten i en kastrull och salta. Skala och hacka morötter, gullök, vitlök och chili och lägg i vattnet. Koka upp tills morötterna mjuknat. Under tiden kan man steka baconet om så önskas.
När morötterna är färdigkokta, ta bort kastrullen från plattan och mixa med stavmixer tills soppan blivit slät. 
När detta är klart ställer du tillbaka kastrullen på plattan, häll i kokosmjölken och låt soppan koka upp på nytt. Låt den puttra i cirka 5 minuter och avsluta med att toppa soppan med timjan, persilja och det knaperstekta baconet. 
 
Vill man ha ett vegetariskt alternativ så testade jag förra gången att toppa soppan med champinjoner och det gick alldeles utmärkt, annars är räkor eller lax också ett alternativ.
Smaklig måltid!
IMG_1053

4 reaktioner till “Kokosdoftande morotssoppa

  1. Jag tycker ofta det är svårt att få in tillräckligt med protein i soppmåltiderna. Vad har du för tips där? Visst, jag kan ta ett knäckebröd med ägg på vid sidan om, men det räcker inte riktigt 🙂 Vill gärna ha protein motsvarande ca 150 g kött per portion 🙂

    Gilla

    1. Toppa med räkor och en klick kvarg och till det serverar du knäckebröd med t.ex. keso och kalkon, ägg eller tonfiskröra på.

      Gilla

      1. Tack för bra tips. 1 dl kvarg i sopptallriken och fyra knäckebröd med ett par matskedar keso och en skiva kalkon på varje så får man upp mängden protein så det motsvarar köttet 🙂

        Gilla

Lämna en kommentar