Dinkel-kanel-bullar med dadelkräm

Godmorgon!

Idag startade jag dagen med en tidig frukost följt av 1 h på spinningcykeln samt 30 min hos sjukgymnasten.

Nu var det otroligt härligt att komma hem, duscha och slå sig ner i soffan för att äta dagens andra frukost. Nu är jag verkligen redo för arbetsdagen, full av energi!

Alltså finns det gentligen något bättre än lukten av nybakade kanelbullar? Möjligtvis smaken….

Den klassiska kanelbullen är svårslagen, men skulle du mot all förmodan vilja ha ett nyttigare alternativ utan raffinerat socker så ska du testa dessa. G.U.D.O.M.L.I.G.A!!
Till cirka 24 bullar behöver du:
Fyllning:
  • 150 g urkärnade dadlar, grovt hackade
  • 0,75 dl vatten
  • 100 g mjukt smör
  • 3 msk kanel

Deg:

  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk nymald kardemumma
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • ½ dl Sucanat alt. rårörsocker (jag använde agavesirap)
  • ½ tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ägg, uppvispat
  • 9 dl dinkelmjöl, siktat
  • ca 5 dl vetemjöl special (jag använde ca 11 dl dinkelmjöl och 2-3 dl vetemjöl)
1 ägg, uppvispat
sesamfrön, gärna oskalade, eller annan önskad toppingGör så här:
Blötlägg dadlarna i vattnet i minst 2 h. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.
 

Under tiden som degen jäser mixa ihop dadlar, vatten, smör och kanel till en jämn fyllning.

När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lite och kavla ut till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik in de två långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i ca 2 cm breda skivor. Snurra skivorna två gånger och vik in kanterna i mitten och lägg varje bit i en bullform på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 250°. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och njut!

Receptet hittade jag här: här
Annonser

3 thoughts on “Dinkel-kanel-bullar med dadelkräm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s